You are here

You are here

2019 Cycle

Project Finder

2017-2019 Cycle
Shortlisted Projects
Al Mureijah Art Spaces

The Sharjah Art Foundation, a cultural institution that emerged from the Sharjah Biennial, wanted to invest in non-museum spaces and simultaneously reclaim historic links to the city centre. Five dilapidated buildings in the Al Mureijah neighbourhood offered the perfect urban and architectural setting for a contemporary art venue. Now renovated and combined with additional outdoor exhibition areas, the five buildings provide a range of interior and exterior spaces to experience art in a variety of ambiences.

Alioune Diop University Lecture Building

Inspired by a large tree in the centre of the Alioune Diop University campus, the new lecture building was designed as a place of shelter, shade and freshness for its students. Scarcity of resources conditioned the use of bioclimatic strategies: a large double roof canopy extending 10m over the north façade and latticework covering the south one prevent direct solar radiation while remaining permeable to air. To solve the lack of water and sewers, the architects incorporated infiltration rafts with vegetation that collect rainwater.

AM Residence

Designed for the architect, the house is characterised by a sense of warmth, simple space programming, and consideration for its wooded suburban context. Its design is inspired by Indonesian vernacular stilt houses, which favour natural ventilation. The ground floor, which is partially excavated down to street level, incorporates a giant pool, library and services. The entrance ramp continues up to the open-plan first-floor communal area, with its long wooden table and pool, and to the bedrooms above. There is also an internal spiral staircase.

Amber Denim Loom Shed

The “Loom Shed” is a new design that employs a traditional Bangladeshi residential architecture with contemporary elements that give it a modern twist. The building has a simple layout comprising a large open space to accommodate the loom machines, a buyers’ lounge, a dining space for workers, a prayer area and washrooms. The factory workers took an active part in the building process and put their knowledge of vernacular building techniques to use. The whole structure is erected on an artificial waterbody and supported by upcycled gas pipes that act as steel columns.

Arcadia Education Project

Maleka Welfare Trust, a private social welfare organization, purchased a patch of land to relocate one of their preschools and develop additional social facilities, such as a hostel for single women, a nursery and a vocational training centre. The site is flooded almost five months of the year, but conventional solutions like raising the land with sand or building on stilts were not compatible with its topography. The final design is a modular amphibious structure anchored to the site that can remain operational during both dry and wet seasons.

Ashinaga Uganda Dormitory

This residential school accommodates 50 orphans from different countries in sub-Saharan Africa. The students learn to live together with people from different cultures and are prepared to enter universities abroad. Six buildings that house classrooms, a canteen, separate dormitories for girls and boys, offices, and staff quarters surround a planted courtyard, the social centre of the community. Linear modules of brick walls are spaced in bays of three or four metres; smaller spaces are delineated within some of the bays.

Beyazit State Library Renovation

Founded in 1884 inside a 16th century building, Beyazıt State Library, one of the oldest and largest libraries in Istanbul, underwent an important restoration. A reorganisation of the library space introduced a public flow through the library, from the square to the backyard, passing through spaces devoted to the display of over 25,000 rare manuscripts and reading rooms grouped around the courtyard. The existing 1980’s concrete roof, covering the courtyard, was replaced with a new structure, which filters light and provides a controlled atmosphere.

Concrete at Alserkal Avenue

Alserkal Avenue, a former industrial complex in Dubai has been transformed into a cultural hub. This project took four existing warehouses and reimagined them to create Concrete, a flexible, multipurpose space for artists and cultural events in the centre of the complex. In order to maximise the area for events, the services were consolidated at one end of the building. The entrance and events space, with a flexible floorplan containing four 8-metre high pivoting and sliding walls, are situated close to The Yard, the district’s main outdoor public space.

Courtyard House Plugin

This prefabricated modular system was first developed as a prototype for installation within courtyard houses in the traditionally Muslim district of Dashilar, in Beijing. The dense historic neighbourhood is home to disadvantaged communities who do not have the means to renovate the buildings. The Courtyard House Plugin initiative aims to upgrade dilapidated structures in an adaptable and cost-effective way, therefore both improving the residents’ living conditions and preserving the original architecture.

Enghelab Street rehabilitation

The project encompasses both the rehabilitation of the façades of 114 existing buildings – including 54 of particular interest – and the creation of a public cultural space between the national theatre and opera house. The project was developed through community consultations involving 1,000 invitations, 300 hours of meetings, 200 agreements and numerous plans and drawings. Owners were encouraged to collaborate in the renovation process and maintain their buildings thereafter – favouring preservation over demolition. The rejuvenation of the façades has transformed the street’s appearance.

Jarahieh School

The school provides not only educational facilities for children from 300 Syrian refugee families, but is also a hub for community activities and the settlement’s only secure shelter in the event of snowstorm or earthquake. An adaptation of the Expo 2015 Save the Children Italy Pavilion in Milan, designed by AOUMM, it is a source of pride for the community who helped redesign and build it.

Msheireb Museums

Four historic courtyard houses dating from the early 20th century have been remodelled and extended to accommodate unified, state-of-the-art museums that together comprise a central element of the development of downtown Doha. The subject of each museum relates directly to the occupations or visions of those who originally lived in them, making them authentic mouthpieces for Qatari history and culture. The domestic architecture was reinstated using traditional construction techniques and materials; new services and technologies were integrated into floor areas and hidden recesses.

Muttrah Fish Market

The new market celebrates the continuity of the region’s trade and fishing traditions, while also catering to Oman’s growing tourism industry. Situated at Muttrah’s harbour, a top tourist attraction, it houses a rooftop restaurant in addition to the market itself. The design exemplifies contextual regionalism, respecting the scale and integrity of the traditional context whilst adding new and dynamic elements. The curved wall that defines its spine reflects the radial shape of the corniche and bay area, and has light-filtering pierced decoration.

Palestinian Museum

The Museum, clad in local limestone, crowns a terraced hill overlooking the Mediterranean. Its design was directly inspired by the surrounding rural landscape with which it blends seamlessly. Not only does the building interact aesthetically with its environment but it also is the recipient of the LEED Gold certification as a result of its sustainable construction techniques.

Revitalisation of Muharraq

This site, inscribed on the UNESCO World Heritage List, is an exceptional testimony to the pearl trade in the Arabian Peninsula, on which Bahrain thrived during the 19th century. In a visionary effort to maintain the spirit of this historic city a number of conservation projects as well as some new buildings and schemes for the public spaces have been implemented by an NGO and the government. A part of the project, titled “Pearl Route” and consisting of architectural properties, oyster beds and parts of the seashore, encapsulates every aspect of the pearling economy.

Tadjourah SOS Children's Village

Based on the model of SOS Children’s Villages, the project team built 15 houses in a medina-styled complex designed to shelter at-risk children and give them the chance of a normal childhood in a loving family. Each unit, built in cement blocks and RC structure, houses six to seven children and a foster mother. The design emulates the traditional layout of narrow streets; wind towers and lattices provide natural shade and ventilation.

Taman Bima Microlibrary

A pilot project for a series of low-cost, eco-conscious reading facilities in urban and rural villages, the Microlibrary aims to help combat Indonesia’s low literacy rates. An elevated library and book storage space was added above a pre-existing stage used for community events. The upper structure is steel and concrete, with façades made of 2,000 upcycled ice-cream buckets, which help with day light and cross-ventilation.

Tatarstan Public Spaces Development Programme

A programme to improve public spaces, which continues until 2022, covers each of Tatarstan’s 45 municipal districts, the main settlements of which range from major cities to small villages. Since its initiation in 2015, 328 parks, squares, riverfronts and pedestrian streets have been created or remodelled for year-round enjoyment – even in snow. A key aim is to offer an equal quality of environment in terms of design, equipment and materials, regardless of the settlement’s size.

Warka Water

During a trip to Ethiopia, architect Arturio Vittori discovered the natural beauty of the country along with one of its dramatic realities: a dearth of drinking water. To solve this issue, Vittori and his team came up with an unusual design solution: Warka Water. The prototype consists of an elegant triangular frame, made out of local bamboo, that encloses a thin polyester mesh that captures droplets from high humidity in the air. Tall (9.5 m) and lightweight (80 kg), it is easy to transport, put together and maintain. Most importantly, it collects up to 100 litres of water daily.

Wasit Wetland Centre

Part of a much larger project to clean up and rehabilitate this ancient chain of wetlands along the coast, the Wetland Centre aims to provide information and education about this unique environment – and to encourage its preservation. The architecture of the centre uses the existing topography of the site to minimise the structure’s visual impact. Upon arrival, visitors are led underground along a pathway into a linear gallery with a transparent wall that allows them to observe birds in their natural habitat. The centre also has shops, restaurants, lecture halls and offices.