You are here

You are here

Project Finder

Mapungubwe Interpretation Centre

hide

Technical Information

  • Award Cycle:
    Status:
    Shortlisted
    Location:
    Limpopo, South Africa
    Client:
    South African National Parks
    Architect:
    Peter Rich Architects, Johannesburg, South Africa
    Design:
    2006-2007
    Size:
    Total combined floor area: 1130 m² - Total site area: 2750 m²
    Completed:
    2009

Downloads

hide

The plan for the Centre takes inspiration from a motif etched on stones uncovered on the site at Mapungubwe Hill, a World Heritage site located at the confluence of the Limpopo and Shashe Rivers. Exhibition and learning spaces take the form of ten free-form vaults, the largest of which spans 14.5 metres, and a number of regular barrel vaults and domes which are arranged in a triangular layout linked together by ramped walkways. The vaulting method used relies on fast-setting gypsum mortar and earth tiles laid on edge. Low environmental impact is achieved through employing local labour and materials.

Other projects of the Exhibitions / Display Facilities building type: