You are here

You are here

Project Finder

Hutong Children’s Library & Art Centre

hide

Technical Information

  • Award Cycle:
    Status:
    Recipient
    Location:
    Beijing, China
    Client:
    Dashilar Investment
    Architect:
    ZAO/standardarchitecture / Zhang Ke
    Design:
    2012-2014
    Size:
    Built area: 190 m2; Site area: 350 m2
    Completed:
    2014

Downloads

hide

A small-scale project that enriches bonds amongst communities and revives Hutong life. Cha'er Hutong is a quiet spot one kilometre from Tiananmen Square in the city centre. Number 8 in this neighbourhood, located near a major mosque, is a typical da-za-yuan (big-messy-courtyard) once occupied by over a dozen families. The courtyard is about 300-400 years old and once housed a temple that was then turned into residences in the 1950s. Over the past fifty or sixty years, each family built a small add-on kitchen in the courtyard. Almost all of them have been wiped out with the renovation practices of the past years. In redesigning, renovating and reusing the informal add-on structures instead of eliminating them, it was intended to recognise them as an important historical layer and as a critical embodiment of Beijing’s contemporary civil life in Hutongs that has so often been neglected. In concert with the families, a nine-metre-square children's library built of plywood was inserted underneath the pitched roof of an existing building. Under a big Chinese scholar tree, one of the former kitchens was redesigned into a six-metre-square miniature art space made from traditional bluish-grey brick. Through this small-scale intervention in the courtyard, bonds between communities have been strengthened and the Hutong life of local residents enriched.

Other projects in China: