Ali Qapu, Chehl Sotoun & Hasht Behesht - Aga Khan Award for Architecture
Aga Khan Development Network
 

Ali Qapu, Chehl Sotoun & Hasht Behesht

Ali Qapu, Chehl Sotoun & Hasht Behesht
Location: Isfahan, Iran (Central Asia)
Architect: Istituto Italiano per il Medio ed Estremo Oriente / Eugenio Galdieri
Client: NOCHMI - National Organization for Conservation of Historic Monuments of Iran / Bagher Shirazi
Completed: 1977
To download the resources below, you can click on the links or right-click
and select 'Save target as':
Ali Qapu, Chehl Sotoun & Hasht Behesht Project Brief

These three pavilions and their gardens are among the great Safavid monuments of Isfahan. The Ali Qapu is the main entrance to the palace complex of the city. Its upper walls and vaults, of lacquered stucco and wood, have been carefully restored. Hasht Behesht was structurally strengthened with concrete links and supports and its ceilings and wall decorations restored. As part of the extensive conservation and repair work on the Chehel Sutun, most of the great wooden columns of the large porch were removed from their bases, sawn in half and their central core hollowed out to receive and hide steel reinforcing rods.

1980 Award Recipients