2013 Cycle Awards Recipients - Aga Khan Award for Architecture
Aga Khan Development Network
 

2013 Cycle Awards Recipients


For more information, including videos and slideshows, please click on the links below.

Islamic CemeteryIslamic Cemetery
Location: Altach, Austria (Europe)
Architect: Bernardo Bader Architects, Dombirn, Austria
Completed: 2011
Design: 2008-2011
Site size: Ground floor area: 4’235 m2 - Total site area: 8’415 m2
Download high resolution images and captions
The Cemetery serves Vorarlberg, the industrialised westernmost state of Austria, where over eight percent of the population is Muslim. It finds inspiration in the primordial garden, and is delineated by roseate concrete walls in an alpine setting, and consists of five staggered, rectangular grave-site enclosures, and a structure housing assembly and prayer rooms. The principal materials used were exposed reinforced concrete for the walls and oak wood for the ornamentation of the entrance facade and the interior of the prayer space. The visitor is greeted by and must pass through the congregation space with its wooden latticework in geometric Islamic patterns. The space includes ablution rooms and assembly rooms in a subdued palette that give onto a courtyard. The prayer room on the far side of the courtyard reprises the lattice-work theme with Kufic calligraphy in metal mesh on the ‘qibla’ wall. (Find out more)

Rabat-Salé Urban Infrastructure ProjectRabat-Salé Urban Infrastructure Project
Location: Rabat, Morocco (North Africa)
Architect: Marc Mimram Architecture, Paris, France
Completed: 2011
Design: 2007
Site size: Bridge length: 330 m - Viaduct length: 600 m - Nautical Base Bridge length: 100 m
Download high resolution images and captions
Linking Rabat and Salé to form an urban hub, the Hassan II Bridge and its associated access works relieve both cities’ historic sites and populations of atmospheric and sound pollution. The design respects the overwhelming horizontality of the built and natural environments, allowing Rabat’s 12th-century Hassan Tower to retain its vertical dominance of the skyline. The concrete supports, in subtly varying arced forms, are deliberately delicate and lace-like in appearance. Besides providing transport connections, the structure also offers an urban roof over the alluvial plain of the Bouregreg River, creating a protected public space for markets and leisure activities. (Find out more)

Rehabilitation of Tabriz BazaarRehabilitation of Tabriz Bazaar
Location: Tabriz, Iran (Central Asia)
Architect: ICHTO East Azerbaijan Office, Tabriz, Iran
Completed: 2006 ongoing
Design: 1994 ongoing
Site size: 27 ha
Download high resolution images and captions
The Tabriz Historic Bazaar Complex was officially protected in 1975 and has been covered by special stewardship measures until 2010, when it was added to the World Heritage List. The complex covers 27 hectares with over 5.5 kilometres of covered bazaars. Three different protection areas have been established (a nominated area, a buffer zone and a landscape zone), subject to special regulations incorporated into the planning instruments. The management framework is based on the participation of the ‘bazaaris’, together with municipal authorities and ICHTO’s Tabriz Bazaar Base. Since 2000, numerous complexes within the bazaar have been rehabilitated with the participation of the owners and tenants. Infrastructure has been improved and public facilities have been built.The Tabriz Bazaar is a unique example of urban conservation and development project in which heritage plays a catalyst role in rejuvenating the tangible and intangible memory of the historic city of Tabriz. (Find out more)

Revitalisation of Birzeit Historic CentreRevitalisation of Birzeit Historic Centre
Location: Birzeit, Palestine (West Asia)
Architect: Riwaq - Centre for Architectural Conservation, Ramallah, Palestine
Completed: 2009 ongoing
Design: 2007-2011
Site size: 40’640 m²
Download high resolution images and captions
This five-year project, part of a rehabilitation master plan initiated by Riwaq, has transformed the decaying town of Birzeit, created employment through conservation and revived vanishing traditional crafts in the process. Community involvement was encouraged from the start, including local NGOs, the private sector, owners, tenants and users, all working with the municipality. Both historic buildings and public spaces have been rehabilitated into community activity hubs. Replaced sections of wall remain distinguishable from the original structures, without harming architectural coherence. Lost features were replaced where there was clear evidence for their former appearance, such as floor tiles with Palestinian motifs. Affordable traditional techniques and local materials were used throughout. Where no historical models were available, new elements were made in a bold contemporary spirit. (Find out more)

Salam Cardiac Surgery CentreSalam Cardiac Surgery Centre
Location: Khartoum, Sudan (North Africa)
Architect: Studio Tamassociati, Venice, Italy
Completed: 2010
Design: 2004-2008
Site size: 14’000 m²
Download high resolution images and captions
The Salam Centre for Cardiac Surgery consists of a hospital with 63 beds and 300 local staff, with a separate Medical Staff Accommodation Compound sleeping 150 people. The centre is built as a pavilion in a garden with both primary buildings organised around large courtyards. The hospital block is of the highest technical standard with complex functions including three operating theatres optimally placed in relation to the diagnostics laboratories and ward. Mixed modes of ventilation and natural light enable all spaces to be homely and intimate yet secure. Seeing the abandoned containers that had been used to transport construction materials for the Salam Centre for Cardiac Surgery, the architects were inspired to reuse them to house the centre’s staff. Ninety 20-foot containers form the accommodation block, each unit consisting of 1.5 containers, with a bathroom and small veranda facing the garden. Seven 40-foot containers are occupied by a cafeteria and services. Insulation is through an ‘onion system’ of 5-centimetre internal insulating panels and an outer skin comprising a ventilated metal roof and bamboo blinds. A solar farm powers the water-heating system. (Find out more)

Return to top