Aga Khan Development Network
 

AKAA home

The Ninth Award Cycle

Members of the 2004 Steering Committee

Members of the 2004 Award Master Jury

Report of the Master Jury

Awards Recipients

Interview with the Secretary General

Other Award Cycles

Rss

Awards 2002-2004


Sandbag Shelter Prototypes, various locationsB2 House, Büykhüsun, Ayvacik, Turkey

Clients
Selman and Suha Bilal, Turkey

Architect
Han Tümertekin, Turkey

Completion
June 2001

 

Description Two Turkish brothers, Selman and Suha Bilal, wanted to build a house on Turkey’s north Aegean coast as a place to spend weekends in a spot where they could find beauty, tranquillity and seclusion without travelling long distances from their homes in Istanbul.

B2 House is located on the edges Büykhüsun, a small village near Ayvacik housing a tightly knit community of around 450 people who work mainly in agriculture. Located just outside the south-east boundary of the village, the pure rectangular mass of B2 House sits on an open terraced site, unmistakably modern and separate from the traditional houses of the surrounding village, but respecting and allying itself with those houses through its use of traditional local materials and techniques. The house opens itself to the surroundings and encourages its users not only to observe the landscape but also to immerse themselves in nature through the use of semi-external and external parts of the accommodation. It is a place where a basic shelter becomes a space for the celebration and contemplation of nature.

The response of the Turkish architect, Han Tümertekin, to the sloping topography of the triangular site, which drops 7 metres from north to south, is also based on the local practice of terracing. The site is divided into two flat plateaus with a difference of 1.3 metres between them, creating a long rectangular terrace, on which the house is placed, and a triangular terrace to the back of the house, which is used as a garden. Like the local houses, B2 House is embedded in the slope of the mountainside; however, in contrast to the local building typology, there are no garden walls around B2 House. As a result, the site is absorbed by the surrounding landscape but, at the same time, the house is set apart, appearing almost as a sculpture on a pedestal.

The owners sought to contain the scale of the house in order to maintain construction costs while achieving a simple, practical structure that would not demand much maintenance. The programme is therefore basic: the ground floor is dominated by a large living room and the upper floor by two bedrooms. The connection between the two floors is through an external stair of wood and steel.

The purity of the main spaces and an integration with nature are maintained by semi-external spaces set within a 1.2-metre-deep utility wall that contains bathrooms, a laundry area, storage, a kitchenette and a fireplace that opens onto an outdoor living room sheltered beneath the stair deck. All of the outdoor spaces are conceived as integral parts of the house.

The structure of the house is earthquake resistant and fairly simple, and was built with local technology and materials. The east and west façades comprise a tripartite composition consisting of two concrete structural members that frame a stone wall; this is continued on the roof, although the stones there are not fixed.

With a reduced architectural language employing humble materials and rudimentary forms, remarkable spatial conditions are achieved in B2 House. The spaces gain a sublime presence that transforms the sense of a dwelling into that of a monument. The house functions as an apparatus for perceiving nature with truly mesmerizing effects, constantly shifting the user from domestic activity to a state of pure contemplation in a suspended timeless zone. Its capacity to transport its users between different realms is extended to its image: the pure mass on a pedestal is conceived with the silent grandeur and noble simplicity of a monument, while its scale and humble materials take it back to the realm of the vernacular.

Jury Citation
This house has been chosen to receive an Award because it embodies a sense of perfection and well-being. It represents a progressive approach in acknowledging the history of its place, the surrounding houses and landscape, to form a new and unique creation that is, at the same time, an integral part of its community. The house stands apart - beautifully shaped and elegantly dressed - but in the future additional houses may embrace and adopt it, fully integrating it into a wider landscape.

B2 conveys a maximum amount of dignity, achieved with a minimum of means. It celebrates the act of contemplation, looking towards the distant horizon with openness and clarity. It incorporates a wealth of architectural knowledge but at the same time expresses the individuality of the architect’s aspirations.

When filled with life and activity, the house becomes a place of special significance and reference in the community, embracing all those whom it welcomes as visitors or passers-by. When empty, it continues to command the respect it so much deserves.

Project Data

Clients
Selman and Suha Bilal

Architect
Han Tümertekin, principal designer; Eylem Erdinç, project architect; Hakan Sengün, Hayriye Sözen and Ahmet Önder, assistant architects (all from Turkey)

Consultant
Gülsün Parlar, Turkey, structural engineer

Contractor
Ziya Ildiz, Turkey, Project Coordinator

Craftsman
Enver Akan, Turkey, master builder

Project History
Commission: 1999
Design: March 1999-October 1999
Construction: November 1999-April 2001
Occupation: June 2001
Site area: 600 m2
Built area: 150 m2

Project Photography
Watch the slide show or click on one of the high resolution images to download it to your computer. If you require TIFF images of this project, please contact the Aga Khan Award for Architecture.

Click to enlarge picture PHOTO 1
300 dpi
JPEG / 3.50 Mb
Click to enlarge picture PHOTO 5
300 dpi
JPEG / 6.28 Mb
       
Click to enlarge picture PHOTO 2
300 dpi
JPEG / 4.35 Mb
Click to enlarge picture PHOTO 6
300 dpi
JPEG / 3.03 Mb
       
Click to enlarge picture PHOTO 3
300 dpi
JPEG / 4.73 Mb
Click to enlarge picture PHOTO 7
300 dpi
JPEG / 3.79 Mb
       
Click to enlarge picture PHOTO 4
300 dpi
JPEG / 5.19 Mb
Click to enlarge picture PHOTO 8
300 dpi
JPEG / 2.94 Mb
       

> Back to 2002-2004 Awards Recipients

Return to top