Aga Khan Development Network
 

AKAA home

The Ninth Award Cycle

Members of the 2004 Steering Committee

Members of the 2004 Award Master Jury

Report of the Master Jury

Awards Recipients

Interview with the Secretary General

Other Award Cycles

Rss

Awards 2002-2004


Bibliotheca Alexandrina, Alexandria, EgyptBibliotheca Alexandrina, Alexandria, Egypt

Client
Bibliotheca Alexandrina, Egypt

Architects
Snøhetta Hamza Consortium, Egypt & Norway

Completed in October 2002

 

Description
The Bibliotheca Alexandrina is a revival of the legendary ancient library built in classical Greek times. The rebuilding of the library has returned Alexandria to its former status as a centre for learning and exchange and provided the city with a landmark building. The spirit of international cooperation in which the library was conceived, funded, designed and implemented has been maintained in its management to create an institution that is truly global in its outlook. At the same time, the building is technically outstanding.

Alexandria is Egypt’s main port, forming a large industrial and commercial centre and an important summer resort. In 1974, the University of Alexandria began a campaign for the rebuilding of the ancient library, choosing the current site, which is believed to be close to the original location. In 1988, Egypt’s President Mubarak took up the project at a national level and an international competition, organized by the Egyptian government in collaboration with the International Union of Architects, was won by the Norwegian company Snøhetta in 1989. Detailed archaeological excavations of the site were carried out before construction began in 1995, and the building opened in October 2002.

The library was designed as a tilting disc rising from the ground, with four levels below ground and seven above. The scale of the building is thus minimized at close quarters, so it does not overwhelm the visitor. The facility provides a main reading room with seating for 2,000 readers, six specialist libraries, three museums, seven research centres, three permanent galleries, space for temporary exhibitions, a planetarium, a public plaza, offices, a cafeteria and all the necessary services required for such a complex. The circular form of the library also has strong symbolic significance and an iconic presence. Its exterior wall is clad with four thousand granite blocks carved with letters from the alphabets of the world.

The main reading area is a single open space with eight terraces, each accommodating a different subject section, starting from the roots of knowledge (philosophy, history, religion, geography) and ending with the latest technologies.

The substructure of the library is the most innovative part of the project. The half submersion of the building 18 metres below ground on a site close to the sea raised serious structural problems. Its circular diaphragm wall is considered the largest in the world, with a diameter of 160 metres and a height of 35 metres. The foundations are unique in that they were designed as tension piles with a heavy raft foundation on the south side and as compression piles to take the weight on the north side.

One of the most successful features of the building is its use of natural light, drawn in through glazed panels on the roof. The orientation of the roof panels was carefully studied on computer at the design stage to introduce maximum levels of natural light without direct sunlight.

The library and the planetarium are linked at basement level, beneath a public plaza, to an existing conference centre, while a pedestrian bridge spans the plaza between the university and the coastal road.

Most of the users are students from the University of Alexandria and local schools. Various conferences held in the complex have received regional and international attention, raising the profile of the whole city. The library has also acted as a catalyst for improvements throughout the city, such as renovating roads, building bridges and upgrading hotels. The library is seen as a progressive landmark for the country as a whole, reinstating Egypt on the map as an open, modern centre of cultural exchange.

Jury Citation
This building has received an Award because it shows an innovative approach to the design and placement of a large, symbolic form on one of the most important waterfronts in the world. From its inception through an international competition to its design and construction by many international companies, and in its current financial management, the project provides a model for other such projects in bringing together the international community and encouraging cooperation and commitment from society as a whole.

While the building is groundbreaking in architectural and technological terms, it also responds sensitively to a wide spectrum of issues, including politics, religion, culture and history. The bold ‘tilted disc’ forms an icon while delivering a highly formal and monumental building. The technical challenges of constructing such a large development close to the water’s edge and within an urban setting have been embraced and dealt with through the use of advanced technologies. The form also provides a clear organization and functions well for the rich variety of programmes it houses, while acting as a catalyst for improvements throughout the city. Finally, the project celebrates learning and brings knowledge to societies across all cultures, playing a crucial role in the progress of civilization.

Project Data

Client
Bibliotheca Alexandrina, Egypt (H.E. President Hosni Mubarak, Chair, Council of Patrons; H.E. Mrs Suzanne Mubarak, Chair, Board of Trustees; Ismaïl Serageldin, Director; Mohsen Zahran, Project Director, General Organization for the Alexandria Library, 1995-2001).

Sponsors
Government of Egypt; Ministry of Education, Egypt; University of Alexandria, Egypt; United Nations Educational, Scientific, and Cultural Organization, France.

Architects
Snøhetta Hamza Consortium, Egypt: Craig Dykers, Christoph Kapeller and Kjetil Trædal Thorsen, Principal Architects, Snøhetta AS, Norway; Mohamed Sharkass, Head of Architecture, Hamza Associates, Egypt.

Engineers
Hamza Associates, Egypt: Mamdouh Hamza, Chairman and geotechnical engineer; Mashhour Ghunaim and Ahmed Rashed, structural engineers; Ibrahim Helal, electrical engineer; Ali Omar, mechanical engineer; Mohsen Abdou, plumbing and fire-fighting engineer; Tarek Yassine, site engineer.

Consultants
Jorunn Sannes, Norway, fine arts for stone wall; Schumann Smith, UK, management cost and specifications; Lichtdesign, Germany, custom lighting design; Multiconsult, Norway, acoustics; Warrington Fire Research, UK, fire and life safety; Stewart Helms, UK, security.

Contractors
Radio Trevi, Italy; Arab Contractors, Egypt; Balfour Beatty, UK.

Project History
Competition: September 1989
Commission: February 1994
Design: May 1994-February 1996
Construction: May 1995-July 2001
Inauguration: October 2002
Site Area: 45,000 m2
Built area: 85,405 m2
Cost: US$ 218,000,000

Project Photography
Watch the slide show or click on one of the high resolution images to download it to your computer. If you require TIFF images of this project, please contact the Aga Khan Award for Architecture.

Click to enlarge picture PHOTO 1
300 dpi
JPEG / 3.84 Mb
Click to enlarge picture PHOTO 6
300 dpi
JPEG / 3.26 Mb
       
Click to enlarge picture PHOTO 2
300 dpi
JPEG / 3.39 Mb
Click to enlarge picture PHOTO 7
300 dpi
JPEG / 3.69 Mb
       
Click to enlarge picture PHOTO 3
300 dpi
JPEG / 3.39 Mb
Click to enlarge picture PHOTO 8
300 dpi
JPEG / 4.11 Mb
       
Click to enlarge picture PHOTO 4
300 dpi
JPEG / 3.70 Mb
Click to enlarge picture PHOTO 9
300 dpi
JPEG / 3.57 Mb
       
Click to enlarge picture PHOTO 5
300 dpi
JPEG / 3.02 Mb
Click to enlarge picture PHOTO 10
300 dpi
JPEG / 1.03 Mb

> Back to 2002-2004 Awards Recipients

Return to top