Aga Khan Development Network
 

AKAA home

The Eighth Award Cycle

Report of the Master Jury

Awards Recipients

Map of Award Recipients

Chairman's Award

Interview with HH the Aga Khan

Other Award Cycles

Rss

Awards 1999-2001


Datai Hotel, Pulau Langkawi, MalaysiaDatai Hotel, Pulau Langkawi, Malaysia

Architects
Kerry Hill Architects

Client
Teluk Datai Resorts Sdn Bhd

Completed in 1993

 

Description
All too often, investors disregard the opportunity to marry luxury tourism to ecological sensitivity, opting instead for easier, more cost-effective or more sensational developments. Occasionally, however, a project is ambitious enough to accommodate the needs of the most demanding clients and the most fragile environment. The Datai, a five-star hotel on a popular resort island in northern Malaysia, is an example of how far developer and architect can go to achieve a symbiosis between terrain and built form, tradition and tourism, vernacular styles and Modernism.

The Australian architect, Kerry Hill, was involved from the outset in selecting the 750-hectare site, which includes a beach, untouched rainforest and a sensitive ecosystem of swamps, streams and wildlife. A further distinctive element of the terrain is a ridge that drops sharply to the waterfront. Hill sited the hotel away from the beach to minimize its impact on the waterfront, placing the complex on the ridge to provide spectacular views and leave more of the forest undisturbed. Another significant decision was to fragment the hotel into free-standing buildings, pavilions and isolated villas, reducing the mass of the complex and allowing flexibility in siting to minimize the felling of trees.

The hotel contains eighty-four rooms broken into four blocks, linked by open walkways and arranged around a swimming pool, and forty freestanding villas, located on the lower slopes of the site between the ridge and the beach. Common areas such as restaurants, a spa and a beach house are distributed around the site in pavilions, a form drawn from the local building vernacular. The various elements of the complex also follow local traditions in being built on either stilts or heavy stone bases to protect them from ground dampness, and in the use of generous overhangs to keep off rain. Local building materials, notably timber harvested from the forest, are used extensively throughout.

When trees in a tropical rainforest are cleared to make way for construction, species on the perimeter that are not resistant to ultraviolet rays begin to burn out. This "festering wound" effect can be mitigated by planting trees that grow very fast, blocking the ultraviolet rays and allowing slower-growing species to survive. The architect took account of this process and carefully positioned buildings to reduce tree felling. Trained elephants rather than bulldozers were used to fell the trees because they cause less damage to the forest, and trees cleared from the site were used within the structures.

The construction is an elegant synthesis of traditional and contemporary building methods. Alignments, finishing, joinery and materials coalesce to create a sophisticated structural vocabulary. The level of finish achieved is unusual in Malaysia and has set a new precedent for the region's construction. Though finely wrought, the complex was designed to weather naturally. A pleasing patina is already evident on railings and exposed wooden members, which are not painted or polished but allowed to age gracefully. Creepers grow over the stone bases of buildings, which are hardy in terms of weathering. The open pavilions and walkways admit cooling breezes and generous shafts of light while enhancing a sense of interaction with nature.

Didier Lefort, the interior designer, was involved from the inception of the design and created some of the architectural details, such as the railing that forms a motif throughout the hotel. Because the local woods used for the interiors are also the predominant building material, the hotel offers a seamless integration between interior and exterior.

The popularity of the hotel with its clients is a testament to the responsible and sensitive approach adopted by the architect, who has provided a sense of luxury and sophistication while respecting a remote natural environment.

Jury Citation
This project has received an Award for its ecological approach to coastal development through sensitive siting of its buildings away from the beachfront and careful adaptation to the prevailing topography, vegetation and climate in such a way as to allow nature to reclaim the terrain after construction. It features a lively integration of interior and exterior, encouraging the enjoyment of nature as well as of architecture. Also of particular interest are the creation of spaces with elegant proportions, its excellence in detail, the sensitive selection of materials and the very good use of natural light. The project attains a level of quality - both in terms of materials and experiences - that is rarely achieved in tourist developments. It is a successful combination of talent, stylistic refinement, attention to detail, traditional forms and materials, and the rigour of modern architecture.

Project Data

Client
Teluk Datai Resorts Sdn Bhd.

Hotel Management
General Hotel Management - Adrian Zecha, Chairman; Jamie Case, General Manager.

Architects
Kerry Hill Architects - Kerry Hill, Wong Mun Summ, Gerald Richardson and Karen Lim, Project Team; Akitek Jururancang Sdn Bhd, Associate Architects.

Interior Architects
Didier Lefort Architects - Didier Lefort and Luc Vaichère; Kumpulan Cipta, Associate Interior Architects - Jay Yeuhen.

Consultants
Ranhill Bersekutu Sdn Bhd, Civil and Mechanical Engineering; Rahulan Zain Associates, Structural Engineers; Nik Farid and Low Sdn Bhd, Quantity Surveyors; Malik Lip & Associates, Landscape Architects; TSLE AG - John Marsteller, Lighting; Malaysian Forest Research Institute - Simmatiri Appanah, Horticulturist and Forest Adviser.

Contractor
Peremba Construction.

Site area
80,000m2

Built area
17,000m2

Cost
MYR 78,000,000 (USD 35,000,000)

Project History
Commission: 1988
Design: 1989
Construction: November 1991 - November 1993
Occupation: November 1993

> Back to 1999-2001 Awards Recipients

Return to top