Gürel Family Summer Residence - Aga Khan Award for Architecture
Aga Khan Development Network
 

Gürel Family Summer Residence

Gürel Family Summer Residence
Location: Canakkale, Turkey (Asia)
Architect: Sedat Gürel
Client: Güzin Gürel
Completed: 1971
Site size: 1'000 m²

To download the resources below, you can click on the links or right-click
and select 'Save target as':
Gürel Family Summer Residence Project Brief

This housing compound, designed by an architect for himself and his family, extends along the crest of a rocky site sloping downward to a beach. Hugging the stone boundary wall parallel to the road, yet informally arranged among the pine, olive and oak trees, are seven small, spare and simple one-storey, stuccoed and whitewashed buildings, traditionally constructed in masonry, with timber ceilings and clay tile roofs. Two of the units are for living (with kitchens), and four are for sleeping (with bathrooms). The seventh is a common service unit, adjacent to the parking space. The original vegetation has been allowed to remain and the footpaths are paved with beach pebbles. The jury found this residence to be a work of art in which nature and humanism occupy the first place.

1989 Award Recipients